fbpx

Według danych PZH w Polsce od wielu lat salmonelozy są najczęściej odnotowywanymi zatruciami o etiologii bakteryjnej. Baza EPIMELD raportuje 8928 przypadków w 2019 roku, natomiast do 30 kwietnia 2020 odnotowano 854 salmoneloz. Salmonella sp. to bakterie należące do rodziny Enterobacteriaceae. Ich wzrost obserwowany jest pomiędzy 5 a 50°C, przy pH oscylującym w zakresie od 4,5 do 9,0. Minimalna aktywność wody, przy której obserwowany jest wzrost pałeczek z rodzaju Salmonella wynosi 0,97.

 

 

Czytaj więcej...

Informacje z branży

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI A WIRUSY PRZENOSZONE PRZEZ ŻYWNOŚĆ

Z powodu pandemii COVID-19 przeszliśmy reedukację w zakresie bezpiecznych praktyk w miejscu pracy...

Więcej

12 000 TON POTENCJALNIE NIEBEZPIECZNYCH PRODUKTÓW WYCOFANE Z RYNKU W RAMACH OPERACJI OPSON IX

Europol i Interpol koordynowały operację OPSON 2020, której celem był zdemaskowanie przestępców h...

Więcej

NOWA ERA INTELIGENTNIEJSZEGO BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI WG FDA

Świat wokół nas szybko się zmienia; wielu uważa, że w ciągu najbliższych 10 lat zobaczymy więcej ...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838