fbpx

W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań. Bakteria z rodzaju Campylobacter stanowi jedną z najpowszechniejszych przyczyn zatruć pokarmowych w Unii Europejskiej. Mikroorganizm ten odpowiada za ponad 200 tys. zgłaszanych infekcji rocznie, jednak rzeczywista liczba przypadków może sięgać nawet 9 milionów. Generuje to w krajach Wspólnoty szacowane roczne straty na poziomie 2,4 miliarda euro (10,3 miliarda złotych).

Czytaj więcej...

Informacje z branży

Fałszowanie oregano i olejku eterycznego – opinia 19 ekspertów, najnowszy biuletyn zapobiegania fałszerstwom botanicznym

Program Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program...

Więcej

Zatrucia pokarmowe w przedszkolu w Sanoku

Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że w dniach 24-25 października na...

Więcej

Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek

Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie po...

Więcej

Reklama

Schani

Spółka SCHANI w rozumieniu biznesowym zajmuje się usługą outsourcingu pracowniczego. Dzię...

Więcej

CleanAccess

CleanAccess to nowy polski producent akcesoriów do systemów mycia w przemyśle  spożywczym. Został...

Więcej

Salmon Hygiene Polska

Firma Salmon Hygiene Polska dostarcza rozwiązania wpływające na higienę i bezpieczeństwo na obsza...

Więcej

Partnerzy

Dane teleadresowe

Ściegiennego 252

25-116 Kielce

kom: +48 692 464 838

t: +48 41 23 45 090

t: +48 41 23 45 091

w godzinach 8.00 do 16.00

info@foodjobs.pl

Skorzystaj z formularza kontaktowego

+48 692 464 838